Κονδυλώματα Ποδιών – Επιλογές Θεραπείας Για Μακροχρόνια Ανακούφιση

Τα κονδυλώματα είναι δυνητικά επώδυνες πληγές στο δέρμα που εμφανίζονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τα επίπεδα δραστηριότητας. Μερικές φορές εκλαμβάνονται λανθασμένα ως απλοί κάλοι, αλλά η ύπαρξη ενός ή περισσότερων κονδυλωμάτων μπορεί να είναι ένα επίμονο πρόβλημα που σπάνια υποχωρεί από μόνο του.

Τα κοινά κονδυλώματα βρίσκονται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των χεριών και των ποδιών. Τα κονδυλώματα που βρίσκονται στο κάτω μέρος των ποδιών ονομάζονται πελματιαία κονδυλώματα και μπορεί να είναι αρκετά επώδυνο να περπατάτε ανάλογα με τη θέση και το σχετικό τους μέγεθος. Πολύς κόσμος περιμένει χρόνια προτού αναζητήσει θεραπεία, και σε αυτό το διάστημα τα κονδυλώματα μπορεί να εξαπλωθούν και να γίνουν πιο ανθεκτικά στη θεραπεία.

Η υγεία των κάτω άκρων συχνά παραβλέπεται και δεν δίνεται η προσοχή που της αξίζει. Μπορεί να είναι μια αντανάκλαση της συνολικής υγείας ενός ατόμου και θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά για να διασφαλίζεται ότι είναι σε καλή κατάσταση.

Υπολογίζεται ότι ένας στους 12 ενήλικες επηρεάζεται από προβλήματα των κάτω άκρων, τα οποία συνδέονται με άλλες παθήσεις υγείας, όπως η αρθρίτιδα.

Ο μύκητας των ποδιών του αθλητή είναι μια από τις πιο συχνές μυκητιάσεις που υποφέρουν οι άνθρωποι. Χαρακτηρίζεται από επίμονο κνησμό, κόκκινο, εξάνθημα με φουσκάλες γύρω από το κάτω μέρος του ποδιού. Σε σοβαρές περιπτώσεις, αυτό το εξάνθημα μπορεί να καλύψει την κορυφή του ποδιού και τα δάχτυλα των ποδιών σας.

Ενώ πολλές θεραπείες είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία του ποδιού του αθλητή, δεν είναι πάντα επιτυχείς στην πλήρη εξάλειψη της λοίμωξης. Ωστόσο, υπάρχουν φυσικές θεραπείες στο σπίτι που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Πώς Δημιουργούνται Τα Κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα προκαλούνται από έναν δερματικό ιό που μολύνει το σώμα μέσω ενός σπασίματος ή μιας ρωγμής στο δέρμα. Η πηγή μόλυνσης μπορεί να προέρχεται από ιικά κύτταρα που έχουν απομείνει σε μικροσκοπικές αποβολές του δέρματος από άλλα μολυσμένα άτομα. Δεν μεταδίδονται με την αναπνοή ή με άλλο τρόπο από τη βασική ανθρώπινη επαφή.

Τα κονδυλώματα στο πόδι είναι ιδιαίτερα επώδυνα, καθώς σχηματίζουν έναν παχύ κάλο που δέχεται συνεχή πίεση με το περπάτημα. Ο ιός κατευθύνει τα κύτταρα του δέρματος να δημιουργήσουν περισσότερους ιούς, καθώς και τον παχύ ιστό του κάλου που διπλώνει μέσα και έξω, δημιουργώντας μια εμφάνιση που μοιάζει με κουνουπίδι. Ο ιός μπορεί επίσης να βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση στο δέρμα που περιβάλλει το κονδύλωμα, κρυμμένος από την οπτική επαφή. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό για λόγους θεραπείας και θα συζητηθεί αργότερα σε αυτό το άρθρο.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα κονδυλώματα μπορούν δυνητικά να εξαπλωθούν σε άλλους ανθρώπους, καθώς οι πιο συνηθισμένοι χώροι μόλυνσης είναι τα αποδυτήρια, οι καμπίνες ντους, τα μπάνια και άλλοι δημόσιοι χώροι όπου βρίσκονται ξυπόλυτα άτομα. Ο οργανισμός γενικά δεν αντιδρά από μόνος του στην παρουσία του ιού, καθώς η μόλυνση περιορίζεται στα ανώτερα στρώματα του δέρματος.

Οι περισσότεροι ιοί θα κυκλοφορήσουν σε όλο το σώμα, γεγονός που θα προκαλέσει κάποιου είδους αμυντικό μηχανισμό στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Μια δερματική κονδυλωματική κηλίδα δεν θα υποκινήσει γενικά αυτή την αντίδραση και η θεραπεία είναι συνήθως απαραίτητη για να δημιουργηθεί αυτή η ανοσολογική αντίδραση και να εξαλειφθεί η κονδυλωματώδης περιοχή.

Κονδυλώματα Ποδιών

Επί του παρόντος δεν υπάρχει πραγματική ιατρική θεραπεία για τα κονδυλώματα των ποδιών. Μπορεί να είναι εξαιρετικά ανθεκτικές στη θεραπεία. Ωστόσο, ο οργανισμός διαθέτει έναν εξαιρετικό μηχανισμό για την καταστροφή του ιού μόλις διεγερθεί να αντιδράσει. Η θεραπεία περιλαμβάνει την αφαίρεση του σκληρού δέρματος και την εφαρμογή οξέων ή άλλων χημικών ουσιών που είτε διαλύουν το κονδυλωματικό υλικό είτε αυξάνουν την απολέπιση του δέρματος.

Αυτή η δραστηριότητα προκαλεί μια γενικά ανώδυνη τοπική φλεγμονή του δέρματος που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Τελικά, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αναγνωρίζει τον ιό και τον εξαλείφει δημιουργώντας κυκλοφορούντα αντισώματα, τα οποία θα καταστρέψουν τον ιό.

Σχετικά Με Τις Πτέρνες

Ο πόνος στη φτέρνα είναι μια κοινή πάθηση που προκαλεί δυσφορία, πόνο και φλεγμονή στη φτέρνα. Ο πόνος είναι συνήθως αισθητός στο κάτω μέρος της φτέρνας, αλλά μπορεί επίσης να γίνει αισθητός στην καμάρα ή στον αστράγαλο.

Η πιο κοινή αιτία πόνου στη φτέρνα είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα, η οποία εμφανίζεται όταν ένας σύνδεσμος στο κάτω μέρος του ποδιού σας φλεγμαίνει. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τραυματισμούς στον αχίλλειο τένοντα σας ή οστικά σπιρούνια στο οστό της φτέρνας σας.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες διαθέσιμες για τη θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων διατάσεων, μασάζ με πάγο και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση κατεστραμμένου ιστού ή αποκατάσταση ρήξης συνδέσμων.

Ποιες Θεραπείες Υπάρχουν;

Η ψύξη του δέρματος μπορεί επίσης να είναι ευεργετική, αν και είναι γενικά λιγότερο αποτελεσματική από παρόμοια θεραπεία για τα κονδυλώματα των χεριών και απαιτεί άμεση, δυνητικά επώδυνη εφαρμογή καθαρού υγρού αζώτου για την κατάψυξη του παχύτερου δέρματος των ποδιών.

Άλλες λιγότερο συνηθισμένες θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση τοπικών φαρμάκων που τροποποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, την πιθανή εκτός επισήμανσης χρήση του Tagamet σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες, καθώς και ενέσιμες θεραπείες.

Η χειρουργική εκτομή με καυτηριασμό ή θεραπεία με λέιζερ στη βάση του κονδυλώματος μπορεί επίσης να εξεταστεί, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί ένα δυνητικά υψηλό ποσοστό επαναμόλυνσης λόγω της παρουσίας μη επεξεργασμένου λανθάνοντος ιού στο δέρμα που περιβάλλει το θεραπευμένο κονδυλωμάτων, καθώς δεν δημιουργείται γενικά ανοσολογική απόκριση με τη χειρουργική εκτομή.

Με μια αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση, οι περισσότεροι ασθενείς θεραπεύονται μόνιμα από την ιογενή λοίμωξη, καθώς ο οργανισμός κυκλοφορεί αντισώματα έναντι του ιού τα οποία θα τον καταστρέψουν αμέσως μόλις τον συναντήσουν.

Είτε θέλετε να αγοράσετε παπούτσια είτε θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τα πεντικιούρ σας είναι τέλεια, είναι σημαντικό να γνωρίζετε το μέγεθος του ποδιού σας. Τα πόδια σας καθορίζουν το σχήμα και τη στάση ολόκληρου του σώματός σας. Εάν δεν μπορείτε να χωρέσετε στα παπούτσια, μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη και στα γόνατα.

Το Hallux Valgus είναι μια κατάσταση κατά την οποία το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού κάμπτεται προς τα άλλα δάχτυλα των ποδιών. Το Hallux Limitis είναι μια κατάσταση κατά την οποία το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού κάμπτεται μακριά από τα άλλα δάχτυλα των ποδιών.

Η διαφορά μεταξύ του hallux valgus και του hallux limitis είναι ότι το hallux valgus σημαίνει ότι το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας κάμπτεται προς τα άλλα δάχτυλα των ποδιών σας, ενώ το hallux limitis σημαίνει ότι το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας κάμπτεται μακριά από τα άλλα δάχτυλά σας.

Επίλογος

Δυστυχώς, υπάρχουν πάνω από πενήντα διαφορετικά στελέχη του ιού που μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα και η ανοσία που παρέχεται από τη θεραπεία θα ισχύει μόνο για το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού που μολύνει τους ασθενείς κατά τη στιγμή της θεραπείας.

Τα καλά νέα είναι ότι η έκθεση στον ιό των κονδυλωμάτων είναι ασυνήθιστη, σε αντίθεση με τη μόλυνση από τον ιό του κοινού κρυολογήματος, και απλές προφυλάξεις, όπως το να φοράτε σανδάλια σε δημόσια ντους ή αποδυτήρια, θα βοηθήσουν στην πρόληψη της έκθεσης.

Η προδιάθεση για μύκητα των ποδιών του αθλητή σημαίνει ότι λόγω της φυσικής ανοσίας του σώματός σας, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε το πόδι του αθλητή.

Το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μαζί με την παρουσία μυκήτων του δέρματος στα πόδια είναι κόκκινη σημαία για να έχετε πόδι αθλητή. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως το να φοράτε παπούτσια μέσα και έξω από το σπίτι, να ιδρώνετε και να αλλάζετε συχνά κάλτσες.

Θα πρέπει πάντα να ελέγχετε τα πόδια σας πριν και αφού ντυθείτε το πρωί, να φοράτε παπούτσια όταν βγαίνετε έξω ή αν σας έρχονται καινούριες κάλτσες και παπούτσια κάθε μέρα. Επίσης, πλένετε τα πόδια σας καθημερινά με σαπούνι και νερό για αποτελεσματική πρόληψη.

Εάν παρατηρηθεί κάτι ύποπτο στο πόδι, είναι προτιμότερο να αντιμετωπιστεί νωρίς, καθώς η μακροβιότητα μπορεί να κάνει τα κονδυλώματα πιο ανθεκτικά στη θεραπεία και η εξάπλωση κατά μήκος του ποδιού μπορεί να συμβεί εύκολα.