Νέες Θεραπείες Για Τον Πόνο Στη Φτέρνα

Σηκώνεστε από το κρεβάτι και τα πόδια σας ουρλιάζουν από τον πόνο! Τριγυρνάτε (ή ίσως και να σέρνεστε) μέσα στο δωμάτιο μέχρι να αρχίσει να υποχωρεί ο πόνος. Είστε δραστήριοι, προσπαθείτε να συνεχίσετε να περπατάτε ακόμα και μέσα από τον πόνο, αλλά ο πόνος απλώς χειροτερεύει.

Μετά από αρκετά λεπτά, ο πόνος αρχίζει να βελτιώνεται μόνο και μόνο για να επιστρέψει ξανά αν καθίσετε, ξαπλώσετε ή ακόμα και μέχρι το τέλος της ημέρας ό,τι κι αν κάνετε. Σας ακούγεται οικείο αυτό; Για πολλούς ανθρώπους αυτό είναι ένα καθημερινό φαινόμενο και συνήθως διαγιγνώσκεται ως «πελματιαία απονευρωσίτιδα».

Πόνος Στη Φτέρνα

Πολλοί άνθρωποι ρωτούν αν αυτό θα υποχωρήσει χωρίς θεραπεία και συχνά προσπαθούν να το λύσουν με κάποιες απλές θεραπείες στο σπίτι, όπως πάγος, διατάσεις, στηρίγματα καμάρας ή ακόμη και αλλαγή παπουτσιών (αντίο σαγιονάρες). Όταν ο πόνος δεν βελτιώνεται (μερικές φορές βελτιώνεται), αρχίζουν να αναζητούν άλλες επιλογές για να ξεπεράσουν αυτό το περιοριστικό πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές.

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τα κάτω άκρα τους αντικατοπτρίζουν τη συνολική τους υγεία. Είναι σημαντικό να φροντίζετε τα πόδια και τους αστραγάλους σας γιατί μπορούν να σας πουν πολλά για το τι συμβαίνει στο υπόλοιπο σώμα σας.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στα κάτω άκρα. Αυτά περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε, διαβήτη, περιφερική αγγειακή νόσο, καρδιακή νόσο και οστεοπόρωση. Επομένως, είναι σημαντικό να κάνετε τακτικό αυτοέλεγχο στα πόδια και τους αστραγάλους σας για να βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τι συμβαίνει με αυτά.

Οι συνήθεις θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν ορθωτικά, νυχτερινούς νάρθηκες, ενέσεις κορτιζόνης, χύτευση, μπότες ή ακόμη και περιορισμό των δραστηριοτήτων. Ως αθλητίατρος, αναζητώ συνεχώς επιλογές για να βοηθήσω τα άτομα να συνεχίσουν τις δραστηριότητες και να επιλύσουν τον πόνο.

Επιτρέψτε μου να συζητήσω μερικές επαναστατικές θεραπευτικές επιλογές για αυτή την επώδυνη κατάσταση:

Ψυχρό Λέιζερ

Αυτή η θεραπευτική επιλογή είναι ανώδυνη και χρησιμοποιεί ένα είδος υπεριώδους φωτός (ή ενέργειας φωτονίων χαμηλού επιπέδου) για να διεισδύσει στις περιοχές του πόνου για να διεγείρει τον αυξημένο κυτταρικό μεταβολισμό στις περιοχές του μέγιστου πόνου. Ως εκ τούτου, θα παράγει αυξημένη κυτταρική μετανάστευση στην περιοχή και αυξημένη κυκλοφορία για να μειώσει τελικά το πρήξιμο, να μειώσει τον πόνο και να παράγει επούλωση μιας επώδυνης πελματιαίας περιτονίας.

Το πλεονέκτημα αυτής της θεραπείας περιλαμβάνει την πλήρη απουσία πόνου κατά τη διάρκεια της θεραπείας και την εγκεκριμένη από τον FDA ασφάλεια. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι η ανάγκη για πολλαπλές θεραπείες (8-12), ενώ απαιτούνται 2-3 θεραπείες ανά εβδομάδα για να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα. Έχει αποδειχθεί, ωστόσο, ότι είναι αρκετά ευεργετική.

Έγχυση APC (Autologus Platelet Concentrate) ή Platelet Rich Plasma

Μια άλλη σχετικά νέα θεραπεία που συγκεντρώνει τα κύτταρα που είναι πιο ωφέλιμα για την επούλωση, όπως λαμβάνονται από τον ασθενή και επαναφέρει τα κύτταρα αυτά διαδερμικά στη φλεγμονώδη πελματιαία περιτονία. Η ιδέα είναι να διεγερθεί η επούλωση μέσω της έγχυσης (η απλή πράξη της εισαγωγής μιας βελόνας μπορεί να διεγείρει την επούλωση) και να διεγερθεί περαιτέρω η επούλωση μέσω της χρήσης επούλωσης κυττάρων που εγχέονται στο επιθυμητό σημείο.

Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν βελτίωση και επίλυση των συμπτωμάτων συχνά μετά από μία μόνο ένεση, συχνά πολύ πιο αποτελεσματική από τις ενέσεις κορτιζόνης. Το μεγάλο μειονέκτημα περιλαμβάνει τον πόνο με την αιμοληψία και την ένεση. Πρέπει να χρησιμοποιείται προσοχή για την ελαχιστοποίηση της μόλυνσης.

Topaz Radiocoblation

Η νεότερη θεραπεία, μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται μίνι-πελματιαία απονεύρωση, συνίσταται στη διαδερμική εισαγωγή ενός καθετήρα ραδιοσυχνοτήτων στην πελματιαία περιτονία. Ο καθετήρας εισάγεται τοπικά σε ποικίλα βάθη μέσω του διαδερμικού πλέγματος για τη θεραπεία των πιο επώδυνων περιοχών της πτέρνας (και της πελματιαίας περιτονίας). Η εισαγωγή παράγει τρία αποτελέσματα:

  1. Μίνι ρήξεις στην πελματιαία περιτονία για να επιτραπεί η επιμήκυνση και να μειωθεί η ανάδρομη έλξη από το κανονικό περπάτημα.
  2. Διέγερση της νεοαγγειογένεσης (σχηματισμός νέων αιμοφόρων αγγείων) για να μειωθεί το πρήξιμο και να επιτραπεί η μετανάστευση των απαραίτητων κυττάρων και μεσολαβητών για την επούλωση της πελματιαίας περιτονίας.
  3. Μετανάστευση αυξητικών παραγόντων στην περιοχή για την τόνωση της αναγέννησης των ινών κολλαγόνου και την πλήρη επούλωση της φλεγμονώδους πελματιαίας περιτονίας.

Στα πλεονεκτήματα αυτής της θεραπείας περιλαμβάνεται η συνήθης επίλυση του πόνου μακροπρόθεσμα από την επίλυση του προβλήματος και όχι μόνο από τη θεραπεία των συμπτωμάτων. Η επέμβαση είναι συνήθως γρήγορη (συχνά λιγότερο από 20 λεπτά) και επιτρέπει την επιστροφή στα κανονικά υποδήματα εντός ημερών από τη θεραπεία. Ένα μειονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι το πιθανό γεγονός ότι η χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτήσει 2-4 εβδομάδες για την πλήρη αποκατάσταση.

Τώρα, με αυτές τις υπερσύγχρονες θεραπείες, συχνά προτείνουμε συνδυασμούς για την επίτευξη των υψηλότερων αποτελεσμάτων. Πιο πρόσφατα, συνδυάσαμε τη ραδιοκοκκίωση Topaz με το Platlet Rich Plasma (PRP) για να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα του καθενός και να παράγουμε τα υψηλότερα αποτελέσματα. Έτσι, καθώς κουτσαίνετε στο μπάνιο τη νύχτα ή νωρίς το πρωί, σκεφτείτε μερικές νέες θεραπείες που μπορεί να σας επαναφέρουν γρήγορα στο φυσιολογικό σας.

Σχετικά Με Το Κότσι

Το δέρμα στα πόδια είναι πιο παχύ από ό,τι σε άλλα μέρη του σώματος γιατί πρέπει να αντέχει την πίεση από το περπάτημα και την ορθοστασία. Αυτό το παχύ δέρμα εμφανίζεται ως κάλος ή καλαμπόκι. Η πελματιαία υπερκεράτωση κάνει αυτό το παχύρρευστο δέρμα να σκληραίνει ακόμη περισσότερο, οδηγώντας σε επώδυνους καλαμπόκιους που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν.

Η πιο κοινή αιτία της πελματιαίας υπερκεράτωσης είναι η παχυσαρκία, καθώς το υπερβολικό βάρος ασκεί πίεση στα πόδια και τα αναγκάζει σε αφύσικη θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τα τακούνια μπορούν να είναι ο καλύτερος φίλος μιας γυναίκας. Της δίνουν το ύψος και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να νιώσει καλά με τον εαυτό της και να αντιμετωπίσει τον κόσμο. Όμως οι γόβες δεν είναι απλώς ένα αξεσουάρ μόδας, μπορούν επίσης να δημιουργήσουν προβλήματα στις γυναίκες.

Το πιο κοινό πρόβλημα είναι ο πόνος στα πόδια, τους αστραγάλους και τα γόνατα. Τα τακούνια ασκούν πίεση σε αυτές τις περιοχές και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο που διαρκεί μέρες ή εβδομάδες μετά τη χρήση τους. Οι γυναίκες με ψηλές καμάρες διατρέχουν ιδιαίτερα κίνδυνο αυτού του είδους τραυματισμού, επειδή ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα πόδια τους όταν περπατούν μέσα σε αυτά.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να περπατήσουν με τακούνια χωρίς να πέσουν ή να χάσουν την ισορροπία τους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα τακούνια τα κάνουν να φαίνονται πιο ψηλά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη σταθερότητα στα πόδια τους.