Πότε Ένα Κότσι Στο Πόδι Δεν Είναι Κότσι;

Μια γυναίκα και ζήτησε να κάνει εγχείρηση στα κότσια. Είχε ανεχτεί τον πόνο στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού της για χρόνια και τελικά βαρέθηκε. Πριν από πολλά χρόνια ο οικογενειακός της γιατρός της είπε να περιμένει μέχρι να μην αντέχει τον πόνο στο πόδι της πριν συζητήσει για χειρουργική επέμβαση με ποδίατρο.

Κότσι Στο Πόδι

Όπως πολλοί γιατροί, υπέθεσε ότι οποιοσδήποτε πόνος στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού που συνοδεύεται από ένα εξόγκωμα ήταν “κότσι” ή Hallux Abducto Valgus. Δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός της έκανε λάθος. Η ασθενής έχει στην πραγματικότητα Hallux Limitis, γνωστή και ως οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.

Αν είχε αναζητήσει θεραπεία πριν από πολλά χρόνια, η άρθρωσή της μπορεί να είχε σωθεί. Τώρα η άρθρωσή της είχε καταστραφεί τόσο πολύ που χρειαζόταν αντικατάσταση άρθρωσης ή σύντηξη. Δεν ήταν αυτό που ήθελε να ακούσει! Στο μυαλό της, ήρθε στο ιατρείο ζητώντας μια απλή αφαίρεση κότσιου και έφυγε έχοντας ανάγκη από αντικατάσταση άρθρωσης. Μετάνιωσε που δεν ζήτησε νωρίτερα τη συμβουλή ενός ποδίατρου.

Φάρμακο για μύκητες νυχιών: Ο μύκητας των νυχιών είναι μια αρκετά συχνή πάθηση. Συνήθως ξεκινά ως μια κίτρινη ή λευκή κηλίδα κάτω από την άκρη του νυχιού, και σταδιακά εξαπλώνεται στο υπόλοιπο νύχι. Ο μύκητας των νυχιών είναι μεταδοτικός και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα νύχια εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης του μύκητα των νυχιών. Οι πιο κοινές θεραπείες είναι τα τοπικά φάρμακα που εφαρμόζετε στα νύχια σας, τα από του στόματος φάρμακα ή η θεραπεία με λέιζερ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φυσικές θεραπείες όπως λάδι δέντρου τσαγιού ή μηλόξυδο.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη θεραπεία του μύκητα των νυχιών είναι η χρήση τοπικών και από του στόματος φαρμάκων μαζί με άλλες φυσικές θεραπείες όπως το έλαιο τσαγιού και το μηλόξυδο.

Αυτή η ενότητα θα σας διδάξει πώς να μετράτε το μέγεθος του ποδιού σας.

  • Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε έναν χάρακα και να τον τοποθετήσετε στο έδαφος.
  • Στη συνέχεια, σταθείτε στον χάρακα και με τα δύο πόδια, προσέχοντας ότι η φτέρνα σας ακουμπάει.
  • Σημειώστε το σημείο όπου τα δάχτυλα των ποδιών σας αγγίζουν τον χάρακα με ένα στυλό ή μολύβι.
  • Μετρήστε αυτή την απόσταση χρησιμοποιώντας μια μεζούρα ή χάρακα και σημειώστε αυτόν τον αριθμό. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία και για τα δύο πόδια.

Το πόδι του αθλητή είναι μια κοινή δερματική πάθηση που επηρεάζει τα πόδια. Είναι επίσης γνωστό ως tinea pedis και προκαλείται από μύκητα. Πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι είναι πιο διαδεδομένο στους αθλητές λόγω του υγρού περιβάλλοντος των ποδιών τους.

Ο μύκητας ευδοκιμεί σε υγρά περιβάλλοντα και μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής με άλλα άτομα που τον έχουν. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει πόδι αθλητή και μοιράζεται παπούτσια ή κάλτσες με άλλο άτομο, τότε μπορεί να το μεταδώσει και σε αυτόν. Ο μύκητας μπορεί επίσης να εξαπλωθεί εάν κάποιος κυκλοφορεί με κάλτσες ή παπούτσια που έχουν φορέσει κάποιος άλλος που έχει πόδι αθλητή.

Η ποδολογία είναι ένας κλάδος της ιατρικής που επικεντρώνεται στη μελέτη του ποδιού και των κάτω άκρων. Ασχολείται επίσης με τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών σε αυτούς τους τομείς. Οι ποδολόγοι εκπαιδεύονται για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών σε αυτές τις περιοχές, καθώς και για την παροχή χειρουργικής φροντίδας για ορισμένα προβλήματα των κάτω άκρων.

Ποια Είναι Η Διαφορά Μεταξύ Της Hallux Valgus Και Της Hallux Limitis;

Η Hallux valgus είναι μια στραβή άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Με την πάροδο των ετών, το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού γίνεται πολύ πιο φιλικό με το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού και διολισθαίνει προς το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού και τελικά κάτω ή πάνω από αυτό.

Ταυτόχρονα, το πρώτο μετατάρσιο (μακρύ οστό που συνδέεται με το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού) διολισθαίνει προς το κέντρο του σώματός σας δημιουργώντας το χαρακτηριστικό εξόγκωμα. Αυτό ξεκινά ως μια μικρή ενόχληση, αλλά στη συνέχεια γίνεται γρήγορα πρόβλημα παπουτσιού με το τρίψιμο στο εξόγκωμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν την προσοχή ενός ποδίατρου όταν το εξόγκωμα τρίβεται στο παπούτσι τους και γίνεται επώδυνο. Εάν η παραμόρφωση αφεθεί να εξελιχθεί, η άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού μπορεί στην πραγματικότητα να αρχίσει να εξαρθρώνεται και θα αρχίσετε να βιώνετε πόνο στις αρθρώσεις και εκφυλισμό.

Η Hallux limitus είναι αρθρίτιδα φθοράς ή οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού. Πολλοί άνθρωποι έχουν προδιάθεση να έχουν αυτό το πρόβλημα λόγω της υποκείμενης εμβιομηχανικής λειτουργίας της άρθρωσής τους. Γίνεται πολύ χειρότερη μετά από τραυματισμό ή επαναλαμβανόμενο τραύμα από πράγματα όπως τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, το μπαλέτο ή ορισμένα αθλήματα.

Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά από το Hallux valgus. Η Hallux limitis ξεκινά συνήθως με αίσθημα δυσκαμψίας της άρθρωσης. Μπορεί να συνοδεύεται από οίδημα και ερυθρότητα. Αυτό συνήθως εξελίσσεται σε μείωση του εύρους κίνησης, σε ένα χαρακτηριστικό αίσθημα τραγανισμού κατά την κίνηση της άρθρωσης και στη συνέχεια σε ένα εξόγκωμα που σχηματίζεται συνήθως περισσότερο προς την κορυφή της άρθρωσης, όχι προς το πλάι όπως η Hallux valgus.

Η Hallux valgus και η Hallux limitis μπορεί να εμφανιστούν μαζί σε μια πιο σύνθετη παραμόρφωση του ποδιού. Συνήθως η παραμόρφωση του κότσιου έχει προχωρήσει και στη συνέχεια τραυματίζεται από επαναλαμβανόμενο τραύμα ή έναν διακριτικό τραυματισμό. Έτσι ξεκινά η εξέλιξη της αλλαγής της αρθρίτιδας. Η ουσία: μην αγνοείτε τον πόνο στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού σας. Η έγκαιρη θεραπεία της Hallux limitis μπορεί να σας σώσει από το να χρειαστείτε σύντηξη ή αντικατάσταση άρθρωσης!

Γιατί η θεραπεία της Hallux limitis είναι τόσο σημαντική στα αρχικά στάδια; Μόλις καταστραφεί ο χόνδρος στην άρθρωσή σας, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει ένας γιατρός ή χειρουργός για να φτιάξει περισσότερο χόνδρο.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προσπαθώντας να αντικαταστήσει ή να αναγεννήσει τον χόνδρο, αλλά απέχουμε πολλά χρόνια από μια λύση. Η Hallux limitis στα αρχικά στάδια μπορεί να ελεγχθεί με ένα λειτουργικό ορθωτικό παπούτσι για τον έλεγχο της εμβιομηχανικής. Μια επέμβαση καθαρισμού γνωστή ως cheilectomy μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων από την άρθρωση και να απαλλαγεί από μεγάλο μέρος του τριξίματος. Αυτό θα επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Χειρουργική Επέμβαση Για Ευθυγράμμιση

Ορισμένοι ασθενείς μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν από μια χειρουργική επέμβαση για την ευθυγράμμιση και τη συντόμευση του μεταταρσίου ώστε να δοθεί στην άρθρωση καλύτερη εμβιομηχανική και περισσότερος χώρος στην άρθρωση. Η μη αντιμετώπιση της Hallux limitis οδηγεί σε πλήρη καταστροφή της άρθρωσης και στην ανάγκη για σύντηξη ή αντικατάσταση της άρθρωσης.

Η άλλη πλευρά αυτής της ιστορίας είναι ότι οι ασθενείς με Hallux valgus ή το παραδοσιακό σας κότσι μπορούν συχνά να καθυστερήσουν τη θεραπεία μέχρι να αρχίσουν να πονάνε. Οι αρθρώσεις στα αρχικά στάδια αποτελούν αισθητική ανησυχία, αλλά η άρθρωση συνήθως δεν έχει υποστεί βλάβη μέχρι τα μεταγενέστερα στάδια. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η Hallux valgus όταν αρχίζει να πονάει, ώστε η άρθρωση να μην τραυματιστεί μόνιμα, αλλά ένα εξόγκωμα, ελλείψει πόνου, μπορεί να περιμένει.

Το μήνυμα που πρέπει να λάβετε είναι να εξετάσετε τον πόνο στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σας από έναν ποδίατρο. Μια πλήρης εξέταση που περιλαμβάνει λειτουργική εμβιομηχανική και ακτινογραφίες μπορεί να καθορίσει αν ο πόνος σας προέρχεται από Hallux valgus, Hallux limitis ή από συνδυασμό. Μόνο τότε μπορείτε να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με τις θεραπείες για την παραμόρφωση του ποδιού και τον πόνο σας. Το να περιμένετε μέχρι να μην αντέχετε άλλο είναι μια συνταγή για δυσάρεστα αποτελέσματα! Εάν έχετε μεγάλο πόνο στο δάχτυλο του ποδιού με ή χωρίς εξόγκωμα, μην καθυστερείτε. Επισκεφθείτε τον ποδίατρό σας σήμερα!